Perinatale begeleiding - Lief Portael
Planning
19-09-2025
24-01-2026
Antwerpen
14:00-00:00
Inleiding/Introduction
Opleiding Perinatale begeleiding Lief Portael
Deze unieke tijd voor mama, baby en partner vraagt om goede informatie, een goede beleving en een holistische aanpak.
Zowel theoretisch als praktisch zijn alle thema’s rond de zwangerschap, de geboorte en de postnatale periode uitgewerkt zodat je een goede achtergrond hebt en kan antwoorden op de vragen van de ouders. Ze zijn een noodzakelijke voorbereiding module 2 en 3.
Module 1 Basisgedeelte van de Opleiding Perinatale begeleiding.
Module 1 biedt een essentiële theoretische kennis over de perinatale periode.
Het is een module waarin belangrijke basisvakken worden aangeboden die belangrijk zijn voor verdere specialisatie in het vakgebied. De focus ligt op een grondige introductie in onderwerpen die te maken hebben met de perinatale periode en de bijbehorende problematieken.
In deze module wordt uitgebreid en praktisch ingegaan op de thema’s die je als kinesitherapeut nodig hebt om zwangere te begeleiden in hun zwangerschap en voor te bereiden op hun bevalling.
Het optimaliseren van de fysieke aspecten van de zwangerschap en de geboorte zijn belangrijk alsook de emotionele, psychische, sociale en relationele aspecten. En deze zijn geïntegreerd in dit deel van de opleiding.
De partner heeft een belangrijke plaats in deze bijzondere tijd. Deze kan ook actief betrokken worden bij het proces van de zwangerschap en bij de voorbereiding op de bevalling en het ouderschap.
Zo leren de ouders hoe ze hun baby fysiek en liefdevol kunnen dragen en geboren laten worden.
Kortom, deze module biedt de therapeuten de mogelijkheid om uit te groeien tot deskundige begeleiders die moeders en hun partners begeleiden tijdens één van de meest bijzondere en uitdagende periodes van hun leven. Met een combinatie van uitgebreide kennis, praktische vaardigheden en een holistische benadering zijn deelnemers volledig uitgerust om een positieve impact te hebben op het welzijn van moeders en hun gezinnen.
Je kan als deelnemer direct aan de slag met de mama en haar partner in je praktijk.
Deze module richt zich op het ondersteunen van moeders en baby's in de postnatale periode. De nadruk ligt op fysieke, emotioneel en psychisch herstel, ouder-kind verbinding en praktische vaardigheden voor het dagelijks leven. Met aandacht voor beweging, spierversterkende oefeningen, welzijn en interactie, leren deelnemers hoe zij mama’s en baby's kunnen begeleiden in een gezonde start. Holistische benadering in de postnatale zorg: integreren van fysieke, emotionele en sociale behoeften in begeleiding. Mee oplossingen zoeken voor veelvoorkomende uitdagingen in de postnatale fase, zoals vermoeidheid, bekkenbodemproblemen, stress….
Inhoud/Content
Module 1
Vakken:
- Anatomie, fysiologie en pathologie van de perinatale periode
- Bekkenbodemreëducatie in perinatale periode: deelnemers leren Evidence Based technieken en strategieën om vrouwen te begeleiden bij het voorkomen en behandelen van bekkenbodemproblemen in de perinatale periode.
- Bekkenpijn: het is belangrijk bekkenpijn te begrijpen, te diagnosticeren en te behandelen tijdens de zwangerschap en postpartum. Deelnemers leren hoe ze vrouwen met perinatale bekkenpijn effectief kunnen ondersteunen en begeleiden, met een focus op holistische zorg en multidisciplinaire samenwerking.
- Perinatale depressie: deelnemers leren hoe ze vroege signalen kunnen opvangen, passende ondersteuning kunnen bieden en effectief kunnen samenwerken met andere professionals.
- De module bereidt studenten voor op het begrijpen en behandelen van perinatale problematieken en het ondersteunen van vrouwen tijdens en na de zwangerschap.
Module 2
-
Praktijk zwangerschapsbegeleiding: hier krijgt de deelnemer de vaardigheden om veilige en effectieve oefeningen te begeleiden die gericht zijn op het ondersteunen van de fysieke en mentale gezondheid van zwangere vrouwen. Het doel is om de fitheid, mobiliteit en ontspanning van de aanstaande moeder te bevorderen, terwijl aandacht wordt besteed aan de veranderende behoeften van het lichaam tijdens de zwangerschap.
Inhoud: bewust worden van de houding, stabilisatieoefeningen, bekkenbodemoefeningen, hoe de buikspieren gebruiken, bekken bewust worden en hier ruimte creëren voor de baby door beweging en stretching, ademhalingsoefeningen, partneroefeningen, massages, relaxatieoefeningen, contact met de baby, visualisaties, gebruik van affirmaties, hoe opvangen van de weeën, baringshoudingen en -tools, persoefeningen, het eerste contact met de baby. Deze oefeningen ga je zelf ervaren. Demonstratie en zelf uitvoeren van de oefeningen. Dit vak zeer praktijk gerichte vak beneemt het grootste deel van deze module. -
Fertiliteitsproblematiek: vele ouders worden geconfronteerd met een fertiliteitstraject. Als begeleider hiervan op de hoogte zijn is belangrijk. Je krijgt inzicht in hoe zo’n traject verloopt en wat de fysieke, emotionele, psychische en relationele aspecten zijn en leert hierin te ondersteunen.
-
Bekkenpijn: deze oefeningen zijn ontworpen om vrouwen met bekkenpijn tijdens de zwangerschap en postpartum te ondersteunen. Het doel is om de spieren te versterken, spanning te verminderen, stabiliteit te verbeteren en de dagelijkse belasting op het bekken te verlichten.
-
Zwangerschap en voeding: de deelnemer krijgt inzicht in de invloed van voeding op de gezondheid van moeder en baby tijdens de zwangerschap. Deelnemers leren hoe zij op een wetenschappelijk onderbouwde manier advies kunnen geven over gezonde voeding, het vermijden van risico's en het bevorderen van optimale groei en ontwikkeling van de baby.
-
Haptonomische begeleiding voor mama en partner: hier staat het contact met het ongeboren kind centraal. De basisprincipes van haptonomie: aanraken, voelen, bewustzijn van het lichaam, en het begrijpen van de fysieke en emotionele verbinding tussen ouders en baby en het tot stand brengen van een gevoel van veiligheid en geborgenheid. De deelnemers leren hoe zij vrouwen en hun partners kunnen begeleiden in het versterken van de emotionele en fysieke verbinding met de baby, wat kan bijdragen aan een positieve zwangerschapservaring en een rustige bevalling.
-
Thuisbevalling: hier wordt een introductie gegeven over thuisbevallingen, waarbij deelnemers inzicht krijgen in wat er nodig is voor een veilige en verantwoorde thuisbevalling.
-
In water bevallen: dit is een introductie tot het concept van waterbevalling, de voordelen, risico’s, en hoe zorgprofessionals de zwangere vrouw kunnen begeleiden in dit proces. De module richt zich op het begrijpen van de fysiologie van waterbevalling, het juiste gebruik van water in de bevalling, en het creëren van een veilige en ondersteunende omgeving voor zowel moeder als baby.
-
Postnatale oefeningen gericht op herstel van de bekkenbodem, core-stabiliteit, algemene conditieopbouw met kracht en uithoudingsoefeningen aangepast aan de individuele mama. Tevens komen relaxatie en mobilisatie oefeningen aan bod.
-
Fit with Kid: oefenprogramma’s met veilige integratie van de baby in oefeningen.
-
Draagmethodes voor de baby: overzicht van ergonomische draagmethoden (zoals draagdoeken en draagzakken). Veilige en comfortabele manieren van dragen voor zowel moeder als kind.
-
Babymassage: technieken voor babymassage en de voordelen voor de baby, zoals ontspanning, slaap en spijsvertering. Stimuleren van de ouder-kind binding via aanraking en interactie.
Doelstellingen/Objectives
-
De opleiding is gericht op het aanleren van technische & exact-wetenschappelijke kennis en is van toepassing zoals bepaald binnen de Zorg STEM-opleiding van Kinesitherapie
- Doel van de module 1: Deze module biedt een stevige basis voor de begeleiding van de zwangerschap, bevalling en de postnatale periode.
- Doel van de module 2: Deze module richt zich op het toepassen van kennis en vaardigheden in de praktijk rondom de prenatale zorg en de bevalling. Met een holistische benadering worden zowel de fysieke, emotionele, psychologische als sociale aspecten van de zwangerschap en bevalling belicht.
-
Doel van de module 3 : Na afronding van de module kan de deelnemer: postnatale oefeningen op maat aanbieden en begeleiden, advies geven over ergonomisch dragen en veilige draagmethodes, babymassagetechnieken toepassen en ouders hierin instrueren, activiteiten ontwikkelen die fysieke fitheid en ouder-kind binding bevorderen, een holistische zorgbenadering toepassen in de postnatale begeleiding.
Toelatingsvoorwaarden/conditions of admission
- kinesitherapeuten (fysiotherapeut NL)
Locatie/Venue
Antwerpen
Datum/Data
- Vrijdag 19-9-25
- van 14.00 tot 21.00
- Zaterdag 20-9-25
- van 9.30 tot 16.30
- Vrijdag 10-10-25
- van 9.30 tot 16.30
Module 2
- Vrijdag 17-10-2025
- van 14.00 tot 21.00
- Zaterdag 18-10-25
- van 9.30 tot 16.30
- Vrijdag 7-11-25
- van14.00 tot 21.00
- Zaterdag 8-11-25
- van 9.30 tot 16.30
- Vrijdag 21-11-25
- van 14.00 tot 21.00
Module 3
- Vrijdag 16-1-26
- van 14.00 tot 21.00
- Zaterdag 17-1-26
- van 9.30 tot 16.30
- Vrijdag 24-1-26
- van 14.00 tot 21.00
Lesuren/Timing
- zie hierboven per datum
Docent
- Kinesitherapeut
- Pre- en postnatale kinesitherapie
- Verpleegkundige
- Vroedvrouw
- Docent zwangerschapsbegeleiding
-
Psychiater
-
Psychotherapeut
-
Perinatale psychiatrie
-
Zwangerschaps- en postnatale psychiatrische zorg - UZLeuven
-
Kinesist (specialisatie pré en postnatale begeleiding)
-
Osteopaat DO, verdieping Women’s health.
-
Low pressure fitness coach
-
Family acroyoga teacher
-
Kinesitherapeute
-
Docent en coördinatie opleiding Zwangerschapsbegeleiding ICZO
-
Relaxatie- en ademhalingstherapie
-
Mindfulnesstraining
-
Bekkenbodemrelaxatie
-
Zwangerschapsbegeleiding op basis van yoga, mindfulness en haptonomie
-
Postnatale begeleiding
-
Gynaecoloog
-
Specialisatie (hoog risico) verloskunde en prenatale diagnostiek
-
Docent Thomas More hogeschool Turnhout
- Kinesitherapeut
- Perinatale en bekkenbodem revalidatie
- Docent Zwangerschapsbegeleiding
Accreditaties/Accreditation
Het aantal accreditatiepunten verschilt per beroepsverenging en wordt best nagezien bij de betreffende organisatie
Pro-Q-Kine Algemeen (24 punten), Pro-Q-Kine Bekkenbodemreëducatie - perinatale (140 punten)
Studiepunten/Credits
5 = Een studiepunt is een binnen de Vlaamse Gemeenschap aanvaarde internationale eenheid die overeenstemt met ten minste 25 en ten hoogste 30 uren voorgeschreven onderwijs-, leer- en examenactiviteiten en waarmee de studiebelasting van elke opleiding of elk opleidingsonderdeel wordt uitgedrukt
Cursusgeld/Fee
2160 €
KMO-P
Deze cursus komt in aanmerking voor KMO-P conform de regelgeving. Zie https://www.iczo.be/nl/kmo-portefeuille
Studiegebied
Bewegen - Manuele - Massage - Revalidatie - Relaxatie - Sport
Voertaal/Language
Nederlands
Cursusmateriaal/Hand-outs
De syllabus wordt via het ICZO-platform aangereikt na betaling van het cursusgeld. Hiervoor wordt de cursist tijdig uitgenodigd. (+/-)binnen de week voor de 1e lesdag
Diversen/Miscellaneous
-
Benodigdheden: "losse praktijkkledij" : matje, grote badhanddoek, kussen, bodybal (zeker meebrengen eerste dag!!!), jogging aandoen
-
Doorlopende coffee breaks (koffie, thee, water) + broodjeslunch (broodjes, soep, saladebar, koffie, thee en water, ....)
-
Gratis ondergrondse parking voor Uw wagen
-
De organisatie behoudt zich het recht voor om eventuele wijzigingen in het programma en planning aan te brengen
Therapeutenlijst
Testimonials
-
Lagae Camille : Ervaring van lesgever Lesgevers met passie
-
snyers hanne : Allemaal zeer goede lesgevers! Kennen hun vak. De tijdsuren werden gerespecteerd. SUPER lekker eten! DIkke pluim
-
Bal Lissa: Leuke locatie met goed eten - Zeer gemoedelijke sfeer met een persoonlijke aanpak - Docenten met veel vakkennis en goede lessen - Veel ruimte voor vragen
-
Coppieters Anna : Qua inhoud: holistisch, ruim bekeken Qua organisatie: heel fijne locatie, alles goed verzorgd
Opleidingen filteren
Infomoment Opleidingen ICZO vzw
In the spotlight
Kanaal Z
Nieuwsbrief
Inschrijven hier
Hiermee kan u zich gratis abonneren op onze periodieke nieuwsbrieven. De informatie die u doorgeeft zal enkel voor dat doel gebruikt worden
Postgraduaat Hoger Onderwijs
Een postgraduaat is een opleiding ingericht door hogescholen en universiteiten van minstens 20 studiepunten. Deze opleiding volgt op een bachelor- of masteropleiding en geeft recht op een postgraduaatsgetuigschrift.
ICZO vzw organiseert 3 erkende postgraduaten
Westerse Medische Basiskennis
HOWEST Academy - Gezondheidszorg
Bachelor & HBO5
- Acupunctuur Postgraduaat
- Chinese Gezondheidszorg Postgraduaat
- Orthomoleculaire Gezondheidszorg Postgraduaat
- Makerskills voor Ergotherapeuten en Zorgprofessionals Postgraduaat
- Preventieadviseur niveau 2
- Ervaringsleren in en met de natuur
- R for Data Analysis and Visualisation
- Verpleegkundige gespecialiseerd in Palliatieve Zorg Postgraduaat
- Health Care - Voorbereidingsprogramma ICZO
- Kennismaking Psychopathologie
- Gezondheidspromotor
- Gezondheidscoach
- Digital Health for personal trainers and health coaches
Banaba
- Active Isolated Stretching
- Ademhalingstherapie - Hyperventilatie
- Ademhalingstherapie - Interpretatie longfunctie
- Ademhalingstherapie - Meditatie
- Ademhalingstherapie - mucusklarende en longventilerende technieken
- Deep tissue massage
- Movement Preparation and Pillar strength
- Recuperatietraining
- Slaaptraining voor Kinderen
- Slaaptraining voor volwassenen
- Tendinopathie oefentherapie en praktische richtlijnen
Opleidingcheque
VLaams Opleidings Verlof VOV - Betaald educatief verlof
Dry Needling & Acupunctuur
Stand firma Campus Antwerpen
-
18-01-2025 Vitals te Brugge
-
25-01-2025 Muchin
-
08-02-2025 Herbolistque
-
15-02-2025 Medichin
-
26-04-2025 Nutripharma
-
17-05-2025 Nutriphyt
-
20-09-2025 Docsave
Patiënten
Op zoek naar een ervaren therapeut ?
Vacatures - Materiaal
-
Te Ranst. Collega’s die actief zijn als kinesitherapeut, osteopaat, diëtiste, tuina therapeut, voetreflexologe,… die complementair zijn met de acupunctuuractiviteiten. De praktijkruimtes (2) zijn onmiddelijk beschikbaar 2 halve dagen in de week. Het betreft de huur van een praktijkruimte als zelfstandig medewerker op deeltijdse basis, met mogelijkheid tot uitbreiding naar voltijdse basis vanaf de 1ste helft van 2023. De werktijden en de vergoedingswijze zijn overeen te komen. Interesse? 0479/70.95.33 emeeus@telenet.be
-
Te koop: electrische hoog laag tafel , vorig jaar nieuwe bekleding. Direct beschikbaar .Prijs 350 Euro. Af te halen: Griet Rondel. Albertkanaal str 22, Hasselt. Tel : 0497413217.
-
gezocht kinesitherapeut(e) te Lokeren www.kinehoedhaar.be? kinehoedhaar@gmail.com of 0498/183595
-
Te koop gevraagd: Electro acupunctuurtoestel : Cefar - Acus 2. Mailen naar iczo@skynet.be