Relaxatietherapie en stressmanagement in de medische praktijk
Locatie/Venue
LOCATIE/VENUE
Inleiding/Introduction
Een 1-jarige opleiding die bestaat uit 2 modules
Module 1
Gezondheid is het gevolg van psychisch, lichamelijk en sociaal welzijn. Geest en lichaam staan in ieder mens voortdurend met elkaar in verbinding. Heel wat klachten ontstaan vanuit een onevenwicht tussen beide aspecten. Doel van de opleiding is de symptomen waar de patiënt mee te kampen krijgt, te kunnen vertalen en de persoon terug in zijn autonomie te herstellen door te zoeken naar en aanpakken van de werkelijke aanleiding en oorzaak van de klachten.
Stress en stress gerelateerde klachten maken steeds meer deel uit van de huidige medische praktijk. Volgens recent onderzoek zou 70% van de problematiek die zich aandient in een courante medische praktijk rechtstreeks of onrechtstreeks te maken hebben met onze stresshantering. De druk om te presteren is heel hoog. Veel mensen zitten op hun tandvlees en het lichaam laat dit op alle mogelijke manieren weten.
Wetenschappelijk onderzoek bevestigt de voorname rol die aanhoudende spanningen en stress spelen bij het tot stand komen en onderhouden van diverse gezondheidsproblemen, zoals vermoeidheid en pijn, musculoskeletale problemen zoals artrose, rug en nekpijn, chronische pijnklachten, hyperventilatie,ademnood, insomnia, nervositeit, burn-out, thoracale beklemming, …
Relaxatietherapie en stressmanagement zijn een evidence-based onderdeel van de behandeling van deze aandoeningen.
De integratie van deze inzichten en technieken in de medische praktijk heeft nog veel marge tot progressie.
Beschrijving van de opleiding
Relaxatietherapie en Stressbehandeling is een zelfstandige therapie geworden. Ze benadert de mens op zowel fysisch als op psychisch vlak. Zo heeft ze raakvlakken met psychologie en psychotherapie als met lichamelijke benaderingen zoals kinesitherapie, osteopathie, fasciatherapie en haptonomie. Ze verklaart klachten vanuit de neurofysiologie, waarbij de continue link wordt gelegd tussen geest (brein, bewustzijn) en lichaam.
In eerste instantie leren we de betekenis van onze klachten juist te interpreteren. We leren klachten zien als signalen van het lichaam, die ons vertellen dat een grens bereikt is.
Relaxatietherapie is eerst en vooral leren luisteren naar het verhaal van je lichaam, groeien naar inzichten en bewustwording en evolueren naar een betere balans tussen draagkracht en draaglast door doelgerichte ontspanningsoefeningen en stresshanteringstechnieken.
In tweede instantie proberen we de veerkracht van de persoon te herstellen en verhogen en brengen we de persoon terug in zijn kracht door zijn verantwoordelijkheid op te nemen en bewuste keuzes te maken.
Indicatieterrein
Ademhalingsstelsel: Hyperventilatie, Adembenauwdheid, Pijn of druk thv de borstkas, …
Spierstelsel: algemene spierpijn en spierspanningen, nek- en rugpijn, hoofdpijn, migraine, spanningshoofdpijn,…
Perfectionisme en de daarmee gepaard gaande spanningsklachten
Opstellen van behandelplannen/ trajecten op basis van stressreductietechnieken
Manuele behadeling van psychosomatische aandoeningen
Casestudies.
Doelstellingen/Objectives
Binnen de opleiding verwerft men:
startcompetentie om personen te kunnen evalueren en behandelen
het kunnen behandelen en dit zowel in dienstverband als op zelfstandige basis.
Evidence-based relaxtietherapie & stress management toe te passen in de klinische praktijk en het volledig te integreren in een volledig behandelingsplan
De kern van de opleiding ligt in het vermogen om op basis van de symptomen en van een eigen specifiek en nauwgezet onderzoek te kunnen kiezen voor advies, symptomatische of causale behandeling.
De therapeut moet daartoe over voldoende medisch-wetenschappelijke kennis beschikken, maar ook over technische vaardigheid, en moet kwaliteitsbewust, kritisch en resultaatsgericht zijn, zelfstandig kunnen werken en handelen maar met zin tot samenwerking.
Module 1 : Tijdens deze opleiding staat interactie op de voorgrond. Er wordt telkens opnieuw gereflecteerd naar hoe we zelf in het leven staan en omgaan met de uitdagingen van het dagelijkse leven. We leren veel bij hoe we onze patiënten kunnen helpen in hun kracht te komen, maar we leren evenveel bij over onszelf en worden aldus evengoed getriggerd om zelf met de materie aan de slag te gaan. Pas als je als hulpverlener zelf de materie hebt doorleefd, kun je jezelf bekwaam achten om mensen adequaat op dit vlak iets bij te brengen.
Module 2 : In de verdieping gaan we verder op de 4 pijlers van stressmanangement: stressreductietechnieken, beweging, slaaphygiëne en voeding. De aangereikte stressreductietechnieken zoals ademhalingsoefeningen, bewegingsoefeningen en ontspanningsoefeningen zijn toepasbaar binnen veel psychosomatische aandoeningen waarbij verhoogde spanning een rol spelen bij het ontstaan of het in stand houden van fysieke en/ of mentale klachten. De therapeut leert hierbij de technieken toe te passen bij veel voorkomende psychosomatische aandoeningen zoals allerlei spanning gerelateerde klachten, hyperventilatie, (spanning)hoofdpijn, chronische pijn, burn-out, gespannen ademhaling, spastische darmproblemen, slaapproblematiek, angst, menopauzeklachten. Hierdoor werkt men samen met de patiënt aan een herstelproces waarbij de patiënt zich bewuster wordt van de spanning in het lichaam, het beter onder controle krijgen en door ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen beter tot rust komt en een betere balans te vinden binnen de eigen mogelijkheden. Hierdoor zullen klachten verminderen, leert de patiënt samen met de therapeut de signalen te interpreteren. Als therapeut onderzoek je welke oefeningen zorgen voor een vermindering van de klachten en begeleid je zo de patiënten naar een bewuster, gezonder en rijker leven, met mentaal welzijn, gezonde voeding, goede slaaphygiëne en gezonde lifestyle als kapstokken.
Tijdens de opleiding stel je je eigen portfolio samen, met bruikbare documenten,dat je samen met een positieve evaluatie recht geeft op het Getuigschrift van Relaxatietherapie en stressmanagement. Je wordt dan ook opgenomen in de databank van geregistreerde therapeuten
Toelatingsvoorwaarden/conditions of admission
beschikken over het diploma Kinesitherapie (fysiotherapeut in NL)
beschikken over een Master in de Farmaceutische wetenschappen apotheker), Tandheelkunde (tandarts) , Geneeskunde (arts)
beschikken over een Bachelor of Master in de Biomedische wetenschappen, Audiologie, Dieetleer, Logopedie, Mondzorg, Podologie, Toegepaste psychologie, Toegepaste Gezondheidswetenschappen, Sport en Bewegen, Ergotherapie, Vroedkunde (verloskundige in NL), Verpleegkunde (HBO-V diploma in NL)
Datum/Data
Module 1 in 2024
6 en 7 september
27 en 28 september
18 en.19 oktober
15 en 16 november
Zaterdag 7 december
Module 2 in 2025
10 & 11 januari 2025
07 08 februari 2025
21 & 22 maart 2025
09 & 10 mei 2025
13 juni 2025
14 juni 2025 in de voormiddag
Lesuren/Timing
Vrijdag 14 - 20 uur
Zaterdag 09 - 16.30 uur
Docent
Aneca Sabrina
Licentiaat in de Psychologie,
Klinisch Psycholoog
Geubbelmans Kim
Kinesitherapeut
Hoofddocent Relaxatie- en stressmanagement
Pauwels Jan
Ergotherapeut
Haptonoom
Haptonomische zwangerschapsbegeleiding
Accreditaties/Accreditation
Het aantal accreditatiepunten verschilt per beroepsverenging en wordt best nagezien bij de betreffende organisatie
BATC,
CAT ,
VGB
Studiepunten/Credits
10 =
Een studiepunt is een binnen de Vlaamse Gemeenschap aanvaarde internationale eenheid die overeenstemt met ten minste 25 en ten hoogste 30 uren voorgeschreven onderwijs-, leer- en examenactiviteiten en waarmee de studiebelasting van elke opleiding of elk opleidingsonderdeel wordt uitgedrukt
Aneca Sabrina : De nadruk op beleving! Integratie van lichaam en geest! Lesgever 'ademt' zijn vak!
Peeters Mieke: -inhoud -sterk gemotiveerde lesgever die volledig opgaat in zijn cursus -kleine groep noodzakelijk voor deze cursus - regelmatige feedback van docent
van herpe katrin : praktijkgericht, veel aandacht voor massages, meditaties, ademhalingsoefeningen, ... interactief, breed met kennismaking van een divers aanbod, enthousiaste en gemotiveerde lesgever