Welke voeding is nu gezond? Welk dieet moeten we eigenlijk volgen willen we langer leven?
Het antwoord is: het is voor iedereen anders. Hoe voedzaam een voedingsmiddel is, hangt af van de verteerbaarheid en verdraagzaamheid hiervoor. De verteringscapaciteit van een bepaald orgaan is zo individueel verschillend soms zichtbaar binnen eenzelfde familie of generatie. Stress, hormonale veranderingen, infecties, gebruik van bepaalde medicatie en zware fysieke inspanningen kunnen daarbij ook nog eens de verdraagzaamheid en verteerbaarheid veranderen zeker als meerdere factoren samen voorkomen. Door jarenlange ervaring heb ik kunnen vaststellen dat bijvoorbeeld een slechte maagwerking mede verantwoordelijk kan zijn in geval van migraine of rugklachten en dat hooikoorts versterkt kan worden wanneer langdurige darmklachten zich voordoen of de lever niet voldoende functioneert.
Voedselovergevoeligheden kunnen mede oorzaak zijn bij het ontstaan van chronische aandoeningen doordat we geen feeling of contact meer hebben met onze voeding. Het aanleren van welke voedingsmiddelen zijn of haar klachten kunnen beïnvloeden en bewust worden op welk moment deze dan best in een kleine dosis worden genuttigd, is dus van cruciaal belang wil men zonder pijn en vermoeidheid door het leven gaan.
Interessant is dat het lichaam zelf aangeeft waar het probleem zich voordoet en waarom iemand een ‘craving’ of verslaving vertoont voor een bepaald voedingsmiddel. Ook de kindertijd bevat een grote bron van informatie om bepaalde voedselovergevoeligheden te herkennen.
De meesten onder ons hangen vast aan een voedingspatroon afkomstig van de voedingsgewoonten van (groot)ouders of omdat een nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat het beter is dat we zus of zo eten wil men zich beter voelen. Veel diëten helpen ‘tijdelijk’ of we nu vetten, suikers of beiden elimineren, doch moet steeds getracht worden om zoveel mogelijk variatie te bekomen in zijn of haar menu. We weten ondertussen dat onze darmflora onze gezondheid beheerst maar dit kan enkel bekomen worden door een zo groot mogelijke diversiteit te realiseren in onze darmflora. Dan ook heb je de minste kans op herval of jojo effect. Hoe je dit kan bekomen leer ik jullie graag tijdens een 3 daagse cursus.
We moeten dus eten wat bij ons past en luisteren naar wat ons lichaam te zeggen heeft.