Een 1-jarige opleiding - Basis
Wetenschappelijk onderzoek bevestigt de voorname rol die aanhoudende spanningen en stress spelen bij het tot stand komen en onderhouden van diverse gezondheidsproblemen, zoals vermoeidheid en pijn, musculoskeletale problemen zoals artrose, rug en nekpijn, chronische pijnklachten, hyperventilatie, ademnood, insomnia, nervositeit, burn-out, thoracale beklemming, …
Relaxatietherapie en stressmanagement zijn een evidence-based onderdeel van de behandeling van deze aandoeningen.
De integratie van deze inzichten en technieken in de medische praktijk heeft nog veel marge tot progressie.
Beschrijving van de opleiding
Relaxatietherapie en Stressbehandeling is een zelfstandige therapie geworden. Ze benadert de mens op zowel fysisch als op psychisch vlak. Zo heeft ze raakvlakken met psychologie en psychotherapie als met lichamelijke benaderingen zoals kinesitherapie, osteopathie, fasciatherapie en haptonomie. Ze verklaart klachten vanuit de neurofysiologie, waarbij de continue link wordt gelegd tussen geest (brein, bewustzijn) en lichaam.
In eerste instantie leren we de betekenis van onze klachten juist te interpreteren. We leren klachten zien als signalen van het lichaam, die ons vertellen dat een grens bereikt is.
Relaxatietherapie is eerst en vooral leren luisteren naar het verhaal van je lichaam, groeien naar inzichten en bewustwording en evolueren naar een betere balans tussen draagkracht en draaglast door doelgerichte ontspanningsoefeningen en stresshanteringstechnieken.
In tweede instantie proberen we de veerkracht van de persoon te herstellen en verhogen en brengen we de persoon terug in zijn kracht door zijn verantwoordelijkheid op te nemen en bewuste keuzes te maken.
Indicatieterrein
Technieken :
Basismodule : Tijdens deze opleiding staat interactie op de voorgrond. Er wordt telkens opnieuw gereflecteerd naar hoe we zelf in het leven staan en omgaan met de uitdagingen van het dagelijkse leven. We leren veel bij hoe we onze patiënten kunnen helpen in hun kracht te komen, maar we leren evenveel bij over onszelf en worden aldus evengoed getriggerd om zelf met de materie aan de slag te gaan. Pas als je als hulpverlener zelf de materie hebt doorleefd, kun je jezelf bekwaam achten om mensen adequaat op dit vlak iets bij te brengen.
Binnen de opleiding verwerft men:
De kern van de opleiding ligt in het vermogen om op basis van de symptomen en van een eigen specifiek en nauwgezet onderzoek te kunnen kiezen voor advies, symptomatische of causale behandeling.
De therapeut moet daartoe over voldoende medisch-wetenschappelijke kennis beschikken, maar ook over technische vaardigheid, en moet kwaliteitsbewust, kritisch en resultaatsgericht zijn, zelfstandig kunnen werken en handelen maar met zin tot samenwerking.
Tijdens de opleiding stel je je eigen portfolio samen, met bruikbare documenten. Een evaluatiemoment op het einde van de basismodule geeft je de mogelijkheid om het verdiepingstraject te volgen. Het volgen van de Basismodule en het verdiepingstraject, geeft je samen met een positieve evaluatie recht op het Getuigschrift van Relaxatietherapie en stressmanagement. Je wordt dan ook opgenomen in de databank van geregistreerde therapeuten
Na deze basisopleiding, kan je nog verder een verdiepinstraject volgen
In de verdieping gaan we verder op de 4 pijlers van stressmanagement: stressreductietechnieken, beweging, slaaphygiëne en voeding. De aangereikte stressreductietechnieken zoals ademhalingsoefeningen, bewegingsoefeningen en ontspanningsoefeningen zijn toepasbaar binnen veel psychosomatische aandoeningen waarbij verhoogde spanning een rol spelen bij het ontstaan of het in stand houden van fysieke en/ of mentale klachten. De therapeut leert hierbij de technieken toe te passen bij veel voorkomende psychosomatische aandoeningen zoals allerlei spanning gerelateerde klachten, hyperventilatie, (spanning)hoofdpijn, chronische pijn, burn-out, gespannen ademhaling, spastische darmproblemen, slaapproblematiek, angst, menopauzeklachten. Hierdoor werkt men samen met de patiënt aan een herstelproces waarbij de patiënt zich bewuster wordt van de spanning in het lichaam, het beter onder controle krijgen en door ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen beter tot rust komt en een betere balans te vinden binnen de eigen mogelijkheden. Hierdoor zullen klachten verminderen, leert de patiënt samen met de therapeut de signalen te interpreteren. Als therapeut onderzoek je welke oefeningen zorgen voor een vermindering van de klachten en begeleid je zo de patiënten naar een bewuster, gezonder en rijker leven, met mentaal welzijn, gezonde voeding, goede slaaphygiëne en gezonde lifestyle als kapstokken.
Relaxatietherapie en stressmanagement bij de behandeling van psychosomatische klachten - Totale aanpak van stressklachten: verdiepingstraject
Per thema komen volgende items aan bod
Thema : Aanpak Psychosomatische aandoeningen
Het aantal accreditatiepunten verschilt per beroepsverenging en wordt best nagezien bij de betreffende organisatie
Pro-Q-Kine Algemeen ( punten)
5 = Een studiepunt is een binnen de Vlaamse Gemeenschap aanvaarde internationale eenheid die overeenstemt met ten minste 25 en ten hoogste 30 uren voorgeschreven onderwijs-, leer- en examenactiviteiten en waarmee de studiebelasting van elke opleiding of elk opleidingsonderdeel wordt uitgedrukt
2150 €
Kom je in aanmerking? zie https://www.iczo.be/nl/kmo-portefeuille
Bewegen - Manuele - Massage - Revalidatie - Relaxatie - Sport
Nederlands
Syllabus wordt via het ICZO-platform aangereikt na betaling van het cursusgeld. Hiervoor wordt de cursist tijdig uitgenodigd.