Inleiding/Introduction
België is koploper van Europa als het gaat om het gebruik van slaapmedicatie. Eén op de drie Belgen heeft een periode in zijn leven slaapproblemen. En ook de Nederlandse cijfers zijn slecht. Slaapproblemen komen erg veel voor en het heeft verregaande gevolgen op diverse gezondheidsgebieden. Zo heeft een slecht slaappatroon een negatieve invloed op het gewicht, het cognitief vermogen en gedragsproblemen. Ook hebben slechte slapers een groter risico op diabetes, kanker, coronaire hartziekte, beroerte, depressie en dementie.
Niet iedereen herkent bij zichzelf dat er sprake is van een slaapprobleem. Men went immers (vrijwel) overal aan. De meest voorkomende symptomen zijn:
-
Te weinig slapen, te vaak wakker worden of te lang wakker zijn.
-
Overdag erg moe en slaperig zijn.
-
Slapen op een ongewoon tijdstip, bijvoorbeeld pas heel laat of vroeg.
-
Last hebben van slaapwandelen, nachtmerries, angstaanvallen, tandenknarsen, onrust in de benen.
De oorzaken kunnen zowel op psychisch als op lichamelijk gebied gezocht worden. Een voorbeeld van een psychische factor is piekeren. En een voorbeeld van een lichamelijke factor is bijvoorbeeld jeuk.
Studiepunten/Credits
0.5 =
Een studiepunt is een binnen de Vlaamse Gemeenschap aanvaarde internationale eenheid die overeenstemt met ten minste 25 en ten hoogste 30 uren voorgeschreven onderwijs-, leer- en examenactiviteiten en waarmee de studiebelasting van elke opleiding of elk opleidingsonderdeel wordt uitgedrukt