>> Leslocatie : Hotel Van der Valk Nazareth - Gent
Jaar 1
Inleiding
Wat?
Een concept van evaluatie (onderzoek) en behandeling van klinische tekens en symptomen t.h.v. de wervelkolom en de periferie en dit op basis van het klinisch redeneren, het herkennen van mechanische disfuncties van het neuro-musculo-skeletaal stelsel: myofasciaal, articulair, neuromeningeaal. Dit alles in een globale visie waar het sleutelwoord "FASCIA" is, dus we houden rekening met de continuïteit van de fascia die alle delen van het lichaam verenigt (een veelheid aan myo-fasciale ketens).
Deze opleiding is het resultaat van meer dan 25 jaar klinische ervaring en 20 jaar doceren en is de synthese van verschillende concepten in de manuele therapie:
Manuele Therapie - beschrijving
Voor vele vormen van pijn en functiestoornissen in ons lichaam bestaat er een efficiënte oplossing. Daar kan de manuele therapie je bij helpen.
De manueel therapeut zoekt eerst naar de oorzaak van de klacht. Van daaruit werkt hij een individuele behandelingsstrategie uit. De manuele therapie streeft naar een duurzame oplossing voor deze functiestoornissen. Met manuele therapie kan je gewrichten en spieren normaliseren en deze in een functionele balans brengen. Zo kan hij ook inwerken op de pijn (acute, chronische) van de patiënt en deze een halt toeroepen.
Onderzoek. Elke manueel therapeutische behandeling wordt voorafgegaan door een anamnese en een uitgebreid functieonderzoek. Daarbij zal de therapeut nagaan of het lichaam in balans functioneert. Met provocatietesten en functietesten (gewrichtstesten, spiertesten, neurologische testen, coördinatietesten e.a.) kan de MT de oorzaak, de plaats, de graad, de ernst van klachten opsporen.
Doel. Centraal in het onderzoek staat de oorzaak van de pijn en/of functiestoornis. Daarmee wil de manueeltherapeut oordelen of de klacht primair dan wel secondair is. M.a.w.: of de oorzaak lokaal is en/of door andere factoren veroorzaakt wordt (op afstand). Dit kan zowel binnen het neuromusculoskeletaal stelsel of er buiten. Het is de bedoeling de functionele hinder en pijn te evalueren. Vanuit deze bevindingen wordt er een behandelplan opgesteld.
De behandeling is in eerste instantie gericht op het kunnen hernemen van de normale activiteiten, zonder pijn en/of functionele hinder.
Oorzakelijk verband. De holistische gedachte staat centraal. Het lichaam wordt als één `geheel` beschouwd: dit is belangrijk in het manueeltherapeutisch onderzoek. De therapeut kan een verband leggen (anatomisch, biomechanisch, fysiologisch) tussen de verschillende eenheden van het lichaam.
Verschillende aspecten. Afhankelijk van de bevindingen kan de manueel therapeut een aanvullend onderzoek verrichten ter evaluatie van de toestand en van de functies van de spieren, de gewrichten, het zenuwstelsel, het bindweefsel en van de algemene gezondheid. Verder zal de MT nagaan of het lichaam foute bewegingspatronen en houdingsgewoonten heeft. Ook eventuele ergonomische oorzaken van de klachten en functionele hinder worden onder de loep genomen. Er wordt bovendien rekening gehouden met psychologische factoren volgens het bio-psycho-sociaal model, en met eventueel onderliggende pathologieën vanuit de andere organen.
Manuele therapie: voor wie ?
Manuele therapie is een efficiënte en geschikte therapie voor patiënten van elke leeftijd, voor elke activiteit. Het is vooral geschikt voor recidiverende klachten
Sportblessures. Ook intensieve sportbeoefenaars, die het bewegingsstelsel zeer op proef stellen, kunnen bij de manueeltherapeut terecht voor bewegingsadvies ter preventie van sportblessures of voor een efficiënte oorzakelijke behandeling van hun sportletsel. Bij veel sportletsels en overbelastingsletsels ligt het accent van de revalidatie op een goed begeleid oefentherapeutisch programma. De manueeltherapeut is hiervoor ideaal.
Module 1 : O.L.: voet – enkel - knie
Module 2 : Bekken: functionele eenheid
Module 3 : TLO en lumbale WK
Module 4 : Lumbale WK (vervolg) en LSO
Module 5 : Herhaling – Casuïstieken - Thema's
Het aantal accreditatiepunten verschilt per beroepsverenging en wordt best nagezien bij de betreffende organisatie
Pro-Q-Kine Algemeen ( punten)
/ = Een studiepunt is een binnen de Vlaamse Gemeenschap aanvaarde internationale eenheid die overeenstemt met ten minste 25 en ten hoogste 30 uren voorgeschreven onderwijs-, leer- en examenactiviteiten en waarmee de studiebelasting van elke opleiding of elk opleidingsonderdeel wordt uitgedrukt
3190 € + BTW
Kom je in aanmerking? zie https://www.iczo.be/nl/kmo-portefeuille
Bewegen - Manuele - Massage - Revalidatie - Relaxatie - Sport
Nederlands
IMFT