Grip op Lipoedeem

Planning

STARTDATUM
07-12-2024
EINDDATUM
07-12-2024
LOCATIE/VENUE
TIJD
09:00-17:00


Inleiding/Introduction

 
Als professional krijg je zeker al eens vrouwen over de vloer die klachten hebben over “ zware benen”, “ pijnlijke benen”. Daarnaast zullen symptomen als “ bij het minste heb ik last van blauwe plekken” je ook wel regelmatig rondom de oren klinken. Vrouwen die ten einde raad zijn, die reeds alle diëten gevolgd hebben, met wisselend resultaat en dan meestal nog 2 kledingmaten verschil hebben tussen boven- en onderlichaam. Jonge vrouwen, in de bloei van hun leven, die enkel te horen krijgen dat afvallen de enige oplossing om die “ dikke benen” te verminderen en dan radeloos in jouw praktijk terecht komen.
 
Wel , waarschijnlijk zitten er daar vrouwen tussen die last hebben van lipoedeem. En nee het is niet een of andere vorm van vocht ophoping, en er is helaas nog geen pil of operatie die lipoedeem geneest, maar de Nederlandse docent Joyce Bosman is ervan overtuigd dat je kunt leren om zo min mogelijk last te hebben van lipoedeem. ZE schreef daarom het boek “ de benen van m’n oma”. In navolging daarvan ontwikkelde ze de methode “ Grip op lipoedeem” zodat professionals zich kunnen verdiepen in het begeleiden van vrouwen met lipoedeem. Wil je meer weten over lipoedeem en hoe je dit als zorgverlener het best kan aanpakken, of wat jouw bijdrage kan zijn in de multidisciplinaire aanpak van vrouwen met lipoedeem, dan is deze methode zeker het ontdekken waard. In deze cursusdag komt Joyce haar methode uit de doeken doen en reikt ze handvaten aan om meer grip te krijgen op de wat de klachten beïnvloedt . Ze biedt tools aan om hiermee als patiënt om te gaan, maar ook hoe je als zorgverlener vrouwen met lipoedeem het beste kan begeleiden volgens de Internationale richtlijnen  van 2020, uitgevaardigd door de ILA( International Lipoedema Association). De cursus is wetenschappelijk onderbouwd en biedt je inzicht in het mechanisme van lipoedeem. Kun je advies gebruiken om vrouwen met lipoedeem te bereiken. Zoek je een houvast om vrouwen met lipoedeem te begeleiden of wil je een aanpak waarvoor vrouwen met lipoedeem speciaal naar jouw praktijk komen, dan beidt deze methode “ Grip op lipoedeem” zeker een vertrekpunt om het beste in je patiënten naar boven te halen, zodat ze weer grip krijgen op hun leven. Zo kunnen ze hun leven met lipoedeem weer richting geven en de beste versie van zichzelf worden.
 

Inhoud/Content

  • Wat is lipoedeem
    • Pijneducatie
    • Centrale sensitisatie
    • Stress respons systeem
  • De 5 V’s
    • Vitaliteit
    • Veerkracht
    • Vlakbrei
    • Voorlichting
    • Voeding
  • ILA- consensus Highlights
    • Bespreking van Internationale Consensus Document van  ILA ( International Lipoedema Association), nieuwe richtlijnen sinds 2020
  • Lipoedeem binnen de gezondsheidszorg

Doelstellingen/Objectives

Lipoedeem komt alsmaar meer voor binnen de gezondheidszorg. Patiënten die de diagnose krijgen , hebben vaak al een hele weg afgelegd waarbij ze heel dikwijls op onbegrip stoten. Met deze opleiding willen we gezondheidswerkers, fysiotherapeuten, artsen, verpleegkundigen meer wegwijs maken in het mechanisme van lipoedeem. Na deze cursusdag ben je in staat lipoedeempatiënten te begeleiden volgens de methode “ Grip op lipoedeem”. In een interactieve lesdag kom je veel te weten over lipoedeem, het belang van  multidisciplinaire samenwerking en kan je ervaring uitwisselen. Je krijgt praktische handvaten mee, je leert meer over het mechanisme van lipoedeem en vooral ook hoe kan je deze patiënten inhoudelijk het beste begeleiden. De methode “ Grip op lipoedeem” geeft je een overzicht van hoe je als therapeut de patiënt kan begeleiden naar zelfmanagement, voorlichting en  bewegingsactiviteiten.

De opleiding is interdisciplinair van opzet en geeft iedere discipline de juiste handvatten om lipoedeem te herkennen en te weten hoe de begeleiding van een vrouw met lipoedeem eruit zou moeten zien.

In een eerste deel wordt toegelicht wat lipoedeem is. Waar het zich situeert binnen de gezondheidszorg en wat de rol is van pijneducatie en centrale sensitisatie.

Het grootste luik van de opleidingsdag gaat over de 5 pijlers van de methode “ Grip op lipoedeem”, nl de 5 V’s: Vitaliteit, veerkracht, vlakbrei, voeding en voorlichting. Deze inzichten geven je tools om vrouwen met lipoedeem te begeleiden in hun traject. Je krijgt meer inzicht in de impact van de klachten en hoe je als zorgprofessional ermee kan voor zorgen dat vrouwen met lipoedeem zo min mogelijk last hebben van de klachten.

In een derde luik wordt een plan van aanpak toegelicht volgens de internationale richtlijnen die sinds 202 door ILA zijn opgesteld. Ook wordt er ingezet op de pijler vitaliteit opdat de vrouwen met lipoedeem het belang inzien van bewegingsactiviteiten in hun plan van aanpak. Welke bewegingsactiviteiten, welk intensiteit, hoe training opbouwen,…

Als afsluiter komt lipoedeeem binnen de gezondheidszorg aan bod. Waar situeert het zich binnen de kinesitherapie, welke documenten en onderzoeken. Welke disciplines zijn er nodig voor een goede begeleiding en welke compressiemiddelen komen in aanmerking.

Toelatingsvoorwaarden/conditions of admission

Beschikken over een Bachelor of Master diploma behorend tot het departement Gezondheidszorg, zijnde: Biomedische wetenschappen, Audiologie, Dieetleer, Logopedie, Mondzorg, Podologie, Toegepaste psychologie, Toegepaste Gezondheidswetenschappen,  Ergotherapie, Vroedkunde (verloskundige in NL), Verpleegkunde (HBO-V diploma in NL), Kinesitherapeut (fysiotherapeut in NL), Farmacologie, Tandheelkunde, Geneeskunde

Datum/Data

  • zaterdag 07 december 2024

Lesuren/Timing

  • 09.00 - 17.00 uur

Docent


Bosman Joyce
Bosman Joyce

  • Fysiotherapeut
  • Lymfoedeemtherapeut
  • Lymftaping (internationale docent)
  • Auteur van  het boek
    • de benen van m’n oma”  over lipoedeem
    • "Onder de indruk van jou” over mensen die leven met lymfoedeem of lipoedeem

Accreditaties/Accreditation

Het aantal accreditatiepunten verschilt per beroepsverenging en wordt best nagezien bij de betreffende organisatie

Pro-Q-Kine Algemeen ( punten)

Studiepunten/Credits

0.5 = Een studiepunt is een binnen de Vlaamse Gemeenschap aanvaarde internationale eenheid die overeenstemt met ten minste 25 en ten hoogste 30 uren voorgeschreven onderwijs-, leer- en examenactiviteiten en waarmee de studiebelasting van elke opleiding of elk opleidingsonderdeel wordt uitgedrukt

Cursusgeld/Fee

300 €

KMO-P

Kom je in aanmerking? zie https://www.iczo.be/nl/kmo-portefeuille

Studiegebied

Bewegen - Manuele - Massage - Revalidatie - Relaxatie - Sport

Voertaal/Language

Nederlands

Diversen/Miscellaneous

  • Benodigdheden: /
  • Gratis ondergrondse parking voor Uw wagen
  • Doorlopende coffee breaks (koffie, thee, water) + broodjeslunch (broodjes, soep, saladebar, koffie, thee en water, ....)
  • De organisatie behoudt zich het recht voor om eventuele wijzigingen in het programma en planning aan te brengen.
  • Het boek "de benen van m’n oma”  wordt je gratis aangeboden

Therapeutenlijst

https://www.therapeutenlijst.be

Inschrijven

Inschrijven – Registration