Behandelprotocollen spijsvertering: Maag, Lever en Darmen

Planning

STARTDATUM
10-10-2025
EINDDATUM
10-10-2025
LOCATIE/VENUE
TIJD
15:00-21:00


Inleiding/Introduction

 
Praktische 1-daagse cursus

Dat de spijsvertering een groot effect heeft op de gezondheid is algemeen bekend. De kennis over de werking van dit complexe systeem neemt dagelijks toe. Het is een complexe samenwerking van tal van regelsystemen: de maag, lever, alvleesklier, de dunne en dikke darm. Veel gezondheidsklachten hangen samen met een onvolledige vertering van de voeding. Wanneer de productie van maagzuur niet optimaal verloopt, kunnen niet voorverteerde voedselresten in de darm komen.
In de cursus krijg je inzicht in de spijsvertering en de manier waarop een optimaal werkend systeem bereikt kan worden.
 


Enzymen en bacteriën in vele varianten zijn de werkers bij het omzettingsproces. De kwaliteit van het spijsverteringsproces heeft grote effecten op het immuunsysteem en zelfs op het functioneren van onze hersenen. Slecht functionerende spijsvertering heeft een groot aantal gevolgen. Diverse gedragsproblemen blijken aan de spijsvertering te wijten. Ook grotere vatbaarheid voor schimmels, infecties, allergieën, huidklachten, vermoeidheid, enz. kunnen hiervan het gevolg zijn. Een gezonde darm daarentegen draagt bij aan een hogere fysieke en psychische weerstand.
 

Inhoud/Content

  • Het optimaliseren van de spijsvertering
    Wat is gezonde voeding? Wat is de aard van de klachten? Er worden praktische adviezen en interventies gegeven die direct toepasbaar zijn in de praktijk.
  • De maag
    Velen hebben last van brandend maagzuur. Maagzuurremmers worden langdurig en vaak ten onrechte geslikt. Het opsporen van de oorzaak en het begrijpen van de gevolgen komt tijdens deze cursusdag duidelijk aan de orde.
  • Het belang van een goed functionerende lever
    Een niet optimaal functionerende lever ligt vaak ten grondslag aan tal van ziekten en gezondheidsproblemen. De lever is bij chronische klachten altijd betrokken en heeft invloed op vele regelsystemen. Welke voedingsadviezen en welke supplementen zijn passend?
  • De rol van de pancreas
    De pancreas heeft naast zijn hormoonproductie (insuline) nog een hele belangrijke taak: betrokkenheid bij de vertering van eiwitten, vetten en koolhydraten. Deze verteringsfuncties van de pancreas kunnen langzaam slechter worden en een oorzaak zijn van vage buikklachten. Het herkennen van de symptomen die horen bij een verteringsprobleem door de pancreas is een belangrijke onderdeel voor het maken van een behandelstrategie.
  • Gezonde darmen
    Er bestaan intrigerende associaties tussen de specifieke samenstelling van de microbiële darmflora en talrijke ziekten en gezondheidskwesties. Denk aan enigszins voorspelbare verbanden met aandoeningen als Prikkelbare Darm Syndroom (PDS), diabetes en overgewicht tot meer raadselachtige relaties met autisme en depressiviteit. U krijgt meer inzicht in behandelmethoden door de darmflora bij te sturen. Pré-, pro- en postbiotica worden besproken. Waar moet u op letten en hoe lang zou men pré en/of probiotica moeten nemen? We leren met nieuwe inzichten en slimme strategieën het lichaam snel te kunnen herstellen - “quick wins”. Verder worden behandelprotocollen gegeven voor de meest voorkomende aandoeningen zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn.

 

Doelstellingen/Objectives

  •  De opleiding is gericht op het aanleren van technische kennis en & exact-wetenschappelijke kennis en de toepassing ervan voor alle Bachelors en Masters uit Zorg STEM opleidingen, 
  • Het doel van deze cursus is om aan de hand van behandelprotocollen te leren hoe een niet goed lopende spijsvertering weer hersteld kan worden. Dit door het herkennen van problemen en het stellen van prioriteiten in de interventie. U kunt aan het einde van de cursus zelfstandig effectieve protocollen toepassen ten aanzien van het behandelen van cliënten met spijsverteringsproblemen van de maag, lever en darmen.


Lesmateriaal

De opleiding wordt ondersteund met een slide syllabus, ondersteunende filmpjes, achtergrond artikelen en praktische vragenlijsten.

Toelatingsvoorwaarden/conditions of admission

  • Beschikken over een Bachelor of Master diploma behorend tot het departement Gezondheidszorg, zijnde: Biomedische wetenschappen, Audiologie, Dieetleer, Logopedie, Mondzorg, Podologie, Toegepaste psychologie, Toegepaste Gezondheidswetenschappen,  Ergotherapie, Vroedkunde (verloskundige in NL), Verpleegkunde (HBO-V diploma in NL), Kinesitherapeut (fysiotherapeut in NL), Farmacologie, Tandheelkunde, Geneeskunde.
  • Uitzonderingen voor wie niet over bovenstaande toelatingsvoorwaarden beschikt,

Datum/Data

  • vrijdag 10 oktober 2025

Lesuren/Timing

  • 15.00 - 21.00 uur

Docent


de Jong Wouter
de Jong Wouter

  • Bachelor dieetkunde
  • Therapeut
  • Docent orthomoleculaire gezondheidszorg

 

 

 

Studiepunten/Credits

0.5 = Een studiepunt is een binnen de Vlaamse Gemeenschap aanvaarde internationale eenheid die overeenstemt met ten minste 25 en ten hoogste 30 uren voorgeschreven onderwijs-, leer- en examenactiviteiten en waarmee de studiebelasting van elke opleiding of elk opleidingsonderdeel wordt uitgedrukt

Cursusgeld/Fee

215 €

KMO-P

Kom je in aanmerking? zie https://www.iczo.be/nl/kmo-portefeuille

Studiegebied

Orthomoleculaire Gezondheidszorg, Voorbereidingsprogramma Health Care HOWEST geeft toegang

Voertaal/Language

Nederlands

Cursusmateriaal/Hand-outs

Hand-outs wordt via het ICZO-platform aangereikt na betaling van het cursusgeld. Hiervoor wordt de cursist tijdig uitgenodigd binnen de week voor de lesdag

Diversen/Miscellaneous

  • Aantal cursisten: minimum 14
  • Benodigdheden: /
  • Doorlopende coffee breaks (koffie, thee, water) + broodjeslunch (broodjes, soep, saladebar, koffie, thee en water, ....)
  • Gratis ondergrondse parking voor Uw wagen
  • De organisatie behoudt zich het recht voor om eventuele wijzigingen in het programma en planning aan te brengen.

Therapeutenlijst

https://www.therapeutenlijst.be/

Inschrijven

Inschrijven – Registration