Beroepsopleidingen- en herscholingen voor (para)medici en medisch opgeleide therapeuten
 
Het instituut ICZO

ICZO heeft een ruim aanbod aan professionele opleidingen, voor diverse (para)medische en medisch opgeleide doelgroepen. 

ICZO richt zich op de gezondheidssector van medici en paramedici die zich in het kader van levenslang leren verder wensen te herscholen en specialiseren binnen hun eigen beroep, of naar dezen die op zoek zijn naar een specifieke beroepsopleiding om een bepaald beroep of vak te kunnen uitoefenen .
 
ICZO biedt aan :
  • beroepsopleidingen,
  • beroepsherscholingen,
  • professionele cursussen,
  • nascholingen,
  • bijscholingen,
  • workshops
 
ICZO zorgt voor een "breed-spectrum" aanbod en staat open voor alle initiatieven.
ICZO probeert vernieuwende initiatieven en nieuwe trends aan te boren.
Daar ICZO zich volledig neutraal opstelt, kan iedere school of vereniging  ons contacteren om een bepaald item te komen doceren of in samenwerking te organiseren.
ICZO staat open voor samenwerking, ontwikkeling en implementatie met alle mogelijke (beroeps)verenigingen, scholen, en therapeuten.
 
 
 
 
Het bestuur van ICZO vzw
 
v.l.n.r :
Danny Van Laethem, Secretaris
Cindy Van den Broeck, OVZ, Westerse Gezondheidszorg
Els Meeus, OVZ, Oosterse Gezondheidszorg
Tom Van Calster, Voorzitter
De mensen achter  ICZO vzw
 
Het docententeam  is samengesteld uit (para)medici die in de dagdagelijkse praktijk staan en die vanuit hun praktijkervaring een schat aan informatie kunnen aanbrengen. Elk is gespecialiseerd in een bepaald vakgebied en erkend door hun beroepsverenigingen.
 
 
Visie
Bij ons staat de student centraal. In de kleine onderwijsgroepen krijg je extra aandacht en begeleiding van onze docenten. Ons doel is kwaliteitsvol (hoger) onderwijs organiseren met het oog voor onderzoek, ondernemingszin, duurzaamheid en internationalisering.
 
België: Onze opleidingen en diensten zijn gericht op de erkende medische beroepen, de paramedische beroepen zoals erkend bij het koninklijk besluit van 2 juli 2009 tot vaststelling van de lijst van de paramedische beroepen en de niet-conventionele praktijken zoals erkend bij de wet van 29 april 1999 inzake de geneeskunde, artsenijbereidkunde, de kinesitherapie, de verpleegkunde en de paramedische beroepen, zijnde de homeopathie, de chiropraxie, de osteopathie en de acupunctuur.
 
Missie
ICZO kiest haar docenten en medewerkers met zorg. Zij delen en dragen onze waarden uit en inspireren hun cursisten. Ze denken en handelen vanuit een (internationale) professionele en praktijkgerichte context.
Deze topdeskundigen staan garant voor het overbrengen van de juiste kennis en medische deskundigheid die zij putten uit hun jarenlange ervaring en uit hun nauwe betrokkenheid met het wetenschappelijk onderzoek.
ICZO vzw is een expertisecentrum voor onderwijs waar samenwerking centraal staat. In het kader van levenslang leren staan we met een brede waaier aan mogelijkheden klaar voor de professional die zich verder wil verdiepen of heroriënteren. De grote verscheidenheid aan competenties en expertise binnen ICZO vinden elkaar in kruisbestuiving en samenwerking.
 
Stuurgroep
Omdat ICZO-vzw garant staat voor kwalitatief onderwijs en continuïteit, hebben wij het initiatief genomen om een stuurgroep op te richten. Deze stuurgroep, bestaande uit zorgverleners uit verschillende gezondheidszorgberoepen (arts, tandarts, apotheker, verpleegkundige, vroedvrouw, kinesitherapeut, psycholoog), slaan de handen in elkaar en stelde zich als opdracht om de complementaire zorgopleidingen nog beter te positioneren binnen de algemene gezondheidszorg.
 
Hierbij wordt onderzocht wat er ‘leeft’ binnen de specifieke beroepsdomeinen, welke nood er is aan opleidingen binnen de gezondheidszorg en hoe verschillende zorgverleners multidisciplinair beter kunnen samenwerken rond een bepaald thema of topic.
 
De leden nemen een adviserende rol op binnen de wetenschappelijke stuurgroep en ondersteunen de beslissingen van het bestuur bij het uitvoeren van een project.
 
Daarnaast neemt de stuurgroep initiatieven om onderzoek te doen naar innovatie binnen de complementaire opleidingen en bijscholingen. Verder wordt er gezocht naar samenwerkingsverbanden met instanties, proefprojecten, beroepsverenigingen, mutualiteiten, …
 
Minimaal 1 tot 2 keer per jaar komt de stuurgroep samen met het bestuur voor de opvolging van activiteiten en projecten.
 
Met het oog op het ontwikkelen van opleidingsprofielen voor nieuwe opleidingen en verdere uitbreiding in professionaliteit onderzoekt de stuurgroep welke knelpunten aanwezig zijn en zoekt zij naar oplossingen.
 
Kwaliteitsregistratie
ICZO vzw behaalde de kwaliteitsregistratie voor dienstverleners binnen het Departement  Werk en Sociale Economie, Vlaamse Overheid, registratienummer: KDB000000065